Pijnstiller Infocentrum

Migraine

Een extreme vorm van spanningshoofdpijn is migraine. Daarbij is er ook sprake van vaatvernauwing, gevolgd door een vaatverwijding. Er komt een keten van kleine ontstekingen op gang die de zenuwen in de vliezen rond de hersenen nog meer prikkelen. Migraine geeft niet alleen zware hoofdpijnklachten, maar veroorzaakt vaak ook duizeligheid en misselijkheid.

Migraine

Een migraine-aanval

Migraine uit zich bij de meeste mensen in de vorm van een aanhoudende kloppende en bonzende pijn aan één kant van het hoofd in combinatie met misselijkheid, overgeven, duizelingen en wat het best omschreven kan worden als algehele malaise. Elke beweging kan de pijn verergeren en mensen die last hebben van zo'n aanval liggen het liefst vaak doodstil in een donkere ruimte. De duur van een migraine-aanval varieert van enkele uren tot drie hele etmalen.

Meestal kunnen migrainepatiënten een lichte aanval met de gewone vrij verkrijgbare pijnstillers redelijk doorstaan, maar soms lukt dat alleen met zwaardere middelen, op doktersvoorschrift. Wie denkt aan migraineaanvallen te lijden doet er hoe dan ook verstandig aan niet zelf te gaan dokteren, maar de hulp in te roepen van de huisarts – en vervolgens eventueel de neuroloog.

Pijnstillers bij migraine

Er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers tegen migraine op basis van paracetamol, ibuprofen en acetylsalicylzuur. Ibuprofen is een pijnstiller die veel wordt gebruikt bij migraine. Vormen misselijkheid en overgeven een probleem, dan kan worden gedacht aan zetpillen of een specifiek zelfzorgmiddel bij dergelijke klachten.

Ook zijn er speciale middelen tegen migraine verkrijgbaar, die alleen op doktersvoorschrift kunnen worden verstrekt. Wanneer een aanval zich voor het eerst voordoet is het verstandig met je arts te overleggen welke therapie de beste is.

Wanneer naar de dokter?
Het is raadzaam een arts te raadplegen wanneer:

 • Je onverwacht veel (migraine)hoofdpijn krijgt
 • De pijn erg lang aanhoudt
 • Je hoofdpijn onverwacht heviger is dan normaal, vaker terugkomt of anders aanvoelt
 • Het patroon van de migrainehoofdpijn verandert na het starten met de anticonceptiepil
 • Je hoofdpijn mogelijk het gevolg is van een val of ongeluk

Oorzaken van migraine

Over de oorzaken van migraine zijn de geleerden het nog niet eens, maar zeker is dat de eerste tekenen (een licht gevoel in het hoofd, soms het waarnemen van lichtflitsen) veroorzaakt worden door een samentrekking van de bloedvaten. Vervolgens komt er een soort chemische kettingreactie op gang.

Inmiddels is wel duidelijk dat veel aanvallen worden aangejaagd door specifieke prikkels, die de patiënten zelf gedurende hun ziekteproces goed leren onderkennen. Bekende ‘triggers’  (uitlokkers) zijn:

 • Stress
 • Jet lag
 • Sigaretten(rook)
 • Te weinig eten
 • Koude/warmte
 • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade en rode wijn

Voorkomen van migraine

Bij het voorkomen van migraine is het belangrijk de zogeheten ‘triggers’ te herkennen. Het bijhouden van een soort hoofdpijndagboek kan daarbij helpen.
Je schrijft dan bijvoorbeeld op wat je aan het doen was toen de aanval begon, wat het eetpatroon was en waar je je bevond. Het leren kennen van het eigen hoofdpijnpatroon helpt migraineaanvallen te voorkomen.

Tips bij migraine

 • Beweging kan de pijn verergeren;  ga rustig in een doodstille, donkere ruimte liggen.
 • Pijnstillers bij migraine: er zijn vrij verkrijgbare pijnstillers tegen migraine op basis van paracetamol, ibuprofen en acetylsalicylzuur. Ibuprofen is een pijnstiller die veel wordt gebruikt bij migraine.
  Bij misselijkheid en overgeven kan worden gedacht aan zetpillen of een specifiek zelfzorgmiddel bij dergelijke klachten.

  Ook zijn er speciale middelen tegen migraine verkrijgbaar, die alleen op doktersvoorschrift kunnen worden verstrekt. Wanneer een aanval zich voor het eerst voordoet is het verstandig met je arts te overleggen welke therapie de beste is.