Pijnstiller Infocentrum

Menstruatiepijn

Voor één op de drie vrouwen is de menstruatieperiode een ramp. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 25 jaar ondervinden elke maand aanzienlijke last. Naarmate de menstruatie in de loop der jaren regelmatiger wordt nemen de klachten doorgaans af, maar niet voor iedereen. Velen houden er last van tot de menstruatie in de overgang ophoudt.

Menstruatiepijn

De menstruatiepijn ontstaat in de baarmoeder. De oude baarmoederwandbekleding wordt maandelijks afgestoten, wanneer er geen bevruchting van een eicel heeft plaatsgevonden. In afwachting van een nieuwe eisprong moet het lichaam een nieuwe wandbekleding aanmaken. Dat proces gaat gepaard met bloedverlies en pijn in de onderbuik, die soms doordringt tot het onderste deel van de rug en ook tot in de benen.

Krampen

De krampen in de baarmoeder duren als het meezit een paar uur, maar ook wel een paar dagen. Daarnaast bezorgt de veranderende hormoonspiegel vrouwen in deze periode dikwijls hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid. Geen wonder dat velen van hen tijdens de menstruatie vaak een dag het bed moeten houden. Het patroon van de menstruatie kan veranderen na het krijgen van een kind. Het slikken van de anticonceptiepil doet de klachten vaak verminderen.

Pijnstillers bij menstruatiepijn

Er bestaan pijnstillers speciaal bij menstruatiepijn, de zogenaamde prostaglandinesyntheseremmer zoals naproxen. Naast dat naproxen de aanmaak van prostaglandine remt, vermindert het ook de krampen in de baarmoeder en vermindert het bloedverlies. Zodra de eerste tekenen van de menstruatie zich aandienen, geeft dit dikwijls verlichting. Ook ibuprofen kan helpen tegen menstruatiepijn.

Wanneer naar de dokter?
Het is verstandig een arts te raadplegen wanneer:

 • De pijn na de menstruatie niet over gaat
 • Je menstruatiepijn ongekend hevig is
 • De bloeding ongekend hevig is
 • Je je zorgen maakt over de situatie

Oorzaken van menstruatiepijn

Vanaf de eerste menstruatie in de puberteit is een vrouw ongeveer elke 4 weken ongesteld. Dit wordt de menstruatiecyclus genoemd. In die 4 weken tijd wordt er in de baarmoeder slijmvlies opgebouwd. Dit is ter voorbereiding op de eventuele innesteling van een bevruchte eicel.

Als er geen bevruchting plaatsvindt, is dat slijmvlies niet meer nodig. Het wordt door je lichaam afgestoten tijdens de menstruatie. Als je ongesteld bent, trekt de baarmoeder samen, om zo het slijmvlies beter te kunnen verwijderen. Dit samentrekken voelt aan als pijnlijke krampen in de onderbuik. Die krampen kunnen ook uitstralen naar je rug of dijbenen en daar pijn veroorzaken.

Prostaglandines zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Hoe meer prostaglandines je lijf aanmaakt, hoe pijnlijker de menstruatie vaak is. Bovendien zorgen prostaglandines voor het doorgeven van de pijnprikkels. Zo kan het dat je ook andere klachten, zoals hoofdpijn, krijgt tijdens de menstruatie.

Voorkom menstruatiepijn

Wie al vóór de menstruatie last krijgt (het zogeheten premenstrueel syndroom) doet er goed aan om:

 • extra lichaamsbeweging te zoeken
 • stress te vermijden
 • rustig aan te doen met zout, om zo min mogelijk vocht vast te houden

Tips bij menstruatiepijn

 • Wees tijdens de menstruatie extra ‘lief' voor jezelf. Gun jezelf wat extra rust en ontspanning. Laat de boel even lekker de boel!
 • Lichte sportactiviteit is goed. De warmte en doorbloeding helpt je pijn verlichten en zorgt voor ontspanning. Maar doe het alleen als je er puf en zin in hebt!
 • Ga naar buiten. Frisse lucht werkt ontspannend en doet je goed.
 • Adem diep en rustig in en probeer de pijn als het ware ‘weg te ademen'.
 • Leg een warme kruik op je buik of neem een lekker warm bad. De warmte helpt je ontspannen
 • Pijnstillers: er bestaan pijnstillers speciaal bij menstruatiepijn, de zogenaamde prostaglandinesyntheseremmer zoals naproxen. Naast dat naproxen de aanmaak van prostaglandine remt, vermindert naproxen de krampen in de baarmoeder en zorgt het ook dat de bloeding vermindert. Zodra de eerste tekenen van de menstruatie zich aandienen, geeft dit dikwijls verlichting. Ook ibuprofen kan helpen tegen menstruatiepijn. Naproxen werkt langer dan paracetamol, ibuprofen.