Pijnstiller Infocentrum

Kiespijn

Kies- en tandpijn krijg je meestal wanneer er een gaatje ontstaat en er een zenuw bloot komt te liggen, die door het binnendringen van bacteriën ook nog ontstoken kan raken. Soms strekt de ontsteking zich uit tot het gehele wortelkanaal, of nestelen de bacteriën zich in de kaakholte. Ook nog niet doorgebroken verstandskiezen kunnen veel last veroorzaken.

Kiespijn

Pijn bij warm of koud drinken is het eerste signaal dat er iets mis is. Van een ontsteking is dan vaak nog geen sprake, en een wortelkanaalbehandeling waarbij de zenuw wordt verwijderd kan vermeden worden. Een tand of kies zonder zenuw wordt brozer en breekt sneller af. Ga zodra zich een vorm van kies- of tandpijn voordoet zo snel mogelijk naar de tandarts.

Pijnstillers bij kiespijn

Veel mensen ervaren kiespijn of tandpijn als erger dan hoofdpijn. Soms kun je niet direct bij een tandarts terecht.  Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met ibuprofen, naproxen of diclofenac eerste keuze omdat ze ontstekingsremmend werken. Ook als er een verstandskies doorkomt, kun je pijnstillers gebruiken. Bij bloedingen is het verstandig geen acetylsalicylzuur te gebruiken; deze pijnstiller werkt bloedverdunnend waardoor kleine bloedinkjes kunnen optreden.

Wanneer naar de tandarts?
Ga zodra zich een vorm van kies- of tandpijn voordoet zo snel mogelijk naar de tandarts.

Oorzaken kiespijn

Oorzaken van kiespijn kunnen liggen in:

  • Tandbederf
  • Tandvleesontsteking
  • Het doorkomen van verstandskiezen
  • Doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen.

Voorkom kiespijn

  • Houd je gebit schoon: goed poetsen en flossen houdt het gebit schoon en voorkomt tandplak. Dat verkleint de kans op gaatjes aanzienlijk.
  • Ga regelmatig naar de tandarts: ga elk half jaar voor controle naar de tandarts en laat regelmatig tandsteen verwijderen, dat is ook essentieel.

Tips bij kiespijn

  • Raadpleeg je tandarts: bijna altijd is er sprake van de noodzaak tot een tandheelkundige ingreep.
  • Pijnstillers kunnen verlichting geven. Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met  ibuprofen, diclofenac of naproxen eerste keuze omdat ze ontstekingsremmend werken. Ook als er een verstandskies doorkomt, kun je pijnstillers gebruiken.
    Bij bloedingen is het verstandig geen acetylsalicylzuur te gebruiken; deze pijnstiller werkt bloedverdunnend waardoor kleine bloedinkjes kunnen optreden.