Pijnstiller Infocentrum

Griep en koorts

Bij griep kun je last hebben van bonzende hoofdpijn, hoge koorts (40-41 graden Celsius) en spierpijn. Andere symptomen zijn keelpijn, droge hoest, algehele malaise, koude rillingen en vermoeidheid. De echte griepperiode duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen. Griep verloopt vrijwel altijd zonder problemen. Koorts kan ook ontstaan zonder dat je griep hebt, maar door een infectie in je lichaam.

Griep en koorts

De echte griepperiode duurt gemiddeld drie tot vijf dagen. Volledig herstel kan echter wel enkele weken in beslag nemen. Griep zorgt doorgaans niet voor vervelende complicaties, maar soms ontstaat ook vanuit griep een bacteriële infectie, met name een longontsteking. Soms kan na een aantal dagen naast de virusinfectie een bacteriële infectie ontstaan door je verminderde weerstand.

Koorts

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38 °C. Over de koorts die met griep gepaard gaat hoeft men zich niet druk te maken, het is een signaal dat het lichaam vecht tegen een virale (of bacteriële) infectie. De koorts heeft zelfs een positief effect op het herstel: de verhoging van de lichaamstemperatuur helpt de virussen en de bacteriën te bestrijden.

Wanneer kinderen koorts hebben is het wel zaak goed op te passen. Extra informatie daarover kun je vinden onder koorts bij kinderen.

Wat te doen bij griep en koorts?

Er bestaan speciale pijnstillers bij pijn en koorts met name op basis van paracetamol, ibuprofen en acetylsalicylzuur. Deze kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn en spierpijn die bij griep kunnen komen kijken verlichting geven en de koorts verlagen. Sommige pijnstillers kun je oplossen in warm of koud water om de inname wat aangenamer te maken, bijvoorbeeld in de vorm van een bruistablet.

Wanneer naar de huisarts?
Het is raadzaam een arts te raadplegen wanneer:

 • De klachten verergeren/niet verminderen
 • Je je zorgen maakt
 • Je je verward of suf voelt

Bij jonge kinderen met koorts is het raadzaam naar de huisarts te gaan als je je zorgen maakt.

Oorzaken griep of koorts

Influenzavirus: bij griep ben je besmet met het influenzavirus. Dat is een heel besmettelijk virus, dat wordt verspreid door handcontact, hoesten of niezen. Als je het virus oppikt, word je meestal binnen enkele uren ziek.   

Influenza A en B
Influenza A zijn van oorsprong ziekteverwekkers die bij vogels voorkomen. In de loop der tijd is ook de mens bevattelijk geworden voor dit virus. Influenza B, die is afgeleid van Influenza A, komt alleen bij mensen voor.

Versterk je weerstand. Je kunt besmetting misschien niet voorkomen, maar de griepverschijnselen wel verminderen.
Doe dit door:

 • Rust
 • Gezond eten/vitamines
 • Voldoende ontspanning

Voorkom griep of koorts

Het voorkomen van besmetting met griep door:

 • Zorg voor goede ventilatie.
 • Was regelmatig je handen.
 • Hoest en nies in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit.

Maak veelgebruikte voorwerpen goed schoon zoals deurknoppen, speelgoed, knuffels van de kinderen

Tips bij griep of koorts

 • Uitzieken:  als je eenmaal griep hebt is uitzieken eigenlijk de enige remedie.
 • Zorg daarbij voor rust, warmte en ontspanning.
 • Voldoende drinken: als je koorts hebt, is het belangrijk dat je voldoende drinkt en in bed blijft.
 • Pijnstillers: er bestaan speciale pijnstillers bij pijn en koorts met name op basis van paracetamol, ibuprofen en acetylsalicylzuur. Deze kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn en spierpijn die bij griep kunnen komen kijken verlichten en ook de koorts verlagen. Sommige pijnstillers kun je oplossen in warm of koud water om de inname wat aangenamer te maken, zoals bijvoorbeeld een bruistablet.