Pijnstiller Infocentrum

Gewrichtspijn

Om onze botten te kunnen laten scharnieren beschikken we over een ingenieus stelsel van gewrichten. Waar bewegende delen over elkaar schuren, treedt wrijving op. Daarom moet bijvoorbeeld de motor van een auto goed met olie gesmeerd worden. Anders ontstaat er wrijvingshitte, en loopt de zaak vast. En zo gaat het ook met de gewrichtsfuncties in het menselijk lichaam: die moeten soepel, zonder al te veel wrijving verlopen.

Gewrichtspijn

Hoe gladder een oppervlak, hoe minder wrijving. Daarom is de binnenkant van onze gewrichten bedekt met een gladde, soepele bekleding: het kraakbeen. Maar helaas slijt dat kraakbeen met het klimmen der jaren, of door overbelasting. Het spreekt vanzelf dat het scharnieren dan niet meer zo vlotjes verloopt. Bot schuurt over bot, en dat geeft pijn. Vaak treedt er op die plek een zogeheten steriele ontsteking op, die de productie van het pijnhormoon prostaglandine extra activeert, waardoor de pijn nog heviger wordt. De medische term voor pijnlijke gewrichten door slijtage is artrose.

Niet alleen de binnenbekleding van de gewrichten bestaat uit kraakbeen, ook de scharnierpunten zijn van dat soepele veerkrachtige materiaal gemaakt. Zo is de meniscus, een belangrijk onderdeel van het kniegewricht, een soort schijf van kraakbeen, die zorgt dat het boven- en onderbeen soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Artrose

Artrose, ookwel gewrichtsslijtage genoemd, ontstaat doordat kraakbeen in de gewrichten sneller verloren gaat dan het lichaam kan aanmaken. Hierdoor verslechtert het kraakbeen of kan het zelfs in zijn geheel verdwijnen. Bij artrose vermindert ook de vloeistof (synovium) in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te houden en schokken te absorberen.

Atrose kan veel pijn veroorzaken. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de knieën, handen, polsen, schouders, nek en heupen. Naarmate je ouder wordt (met name boven de 60 jaar), kun je last krijgen van artrose. Soms begint het al op aanzienlijk jongere leeftijd.

Pijnstillers bij gewrichtspijn

Pijnstillers die verlichting van gewrichtspijn kunnen geven zijn bijvoorbeeld een pijnstiller met paracetamol, naproxen, ibuprofen en diclofenac. Naproxen, ibuprofen en diclofenac werken in tegenstelling tot paracetamol naast pijnstillend ook ontstekingsremmend.
Gewrichtspijn is een pijn die langer kan aanhouden. Naproxen werkt langer dan paracetamol en ibuprofen.

Wanneer naar de dokter?

Het is verstandig een arts te raadplegen wanneer:

 • De pijn na tien dagen nog niet over is
 • De gewrichtspijn ongekend hevig is
 • Het patroon van de pijn verandert
 • De pijn in je gewrichten mogelijk veroorzaakt is door een ongeluk of val
 • Jij je zorgen maakt over de pijn

Oorzaken van gewrichtspijn

 • Overbelasting kan een rol spelen, bijvoorbeeld door sport, blessures of door het werk.
 • Ook ernstig overgewicht kan leiden tot gewrichtsklachten.

Voorkom gewrichtspijn

 • Stop direct met de belastende activiteit: wie na een herhaalde, ongewone beweging of een andere vorm van overbelasting last krijgt van een gewricht doet er goed aan onmiddellijk te stoppen met die belastende activiteit. Vaak herstelt het mechanisme zich dan nog vanzelf.
 • Vermijd tocht en zorg voor voldoende warme kleding. Gewrichtspijn wordt dikwijls extra geactiveerd door kou.
 • Vermijd sportblessures; gewrichtspijn is dikwijls het gevolg van blessures die ontstaan tijdens sporten.
 • Artrose: beschadiging van het gewrichtskraakbeen ontstaat onder meer door natuurlijke ouderdomsslijtage. Overbelasting door onder andere sport en werk kunnen echter ook een belangrijke rol spelen bij artrose. Let daarom op je houding en voorkom herhaalde en/of verkeerde bewegingen.

Tips bij gewrichtspijn

 • Bij meniscusklachten is de pijn te verminderen door het gewricht rust te gunnen, maar meestal is een operatie uiteindelijk de beste remedie.
 • Soms is een verkeerde manier van bewegen de oorzaak van gewrichtspijn. Houdingverbetering via bijvoorbeeld mensendiecktherapie kan dan helpen.
 • Veel mensen hebben baat bij een vorm van warmtetherapie met behulp van een rode lamp.
 • Pijnstillers die verlichting van gewrichtspijn kunnen geven zijn bijvoorbeeld een pijnstiller met paracetamol, naproxen, ibuprofen en diclofenac. Naproxen, ibuprofen en diclofenac hebben ook een onstekingsremmende werking. Gewrichtspijn is een pijn die langer kan aanhouden. Naproxen werkt langer dan paracetamol en ibuprofen.