Pijnstiller Infocentrum

Soorten pijn

Pijn is vervelend, maar wel handig! Het waarschuwt je namelijk dat er iets mis is in je lichaam. En dat signaal werkt. Want wat doe jij? Je reageert en zorgt dat de pijn niet erger wordt. Bij pijn van een verstuikte enkel ontlast je je enkel automatisch. En bij acute kiespijn bel je de tandarts voor een spoedafspraak. Van die pijn wil je immers wel af! Lees hieronder meer over de pijn(en) die jij voelt.

Soorten pijn

Rugpijn

Rugpijn komt veel voor, met name lage rugpijn. Hierbij voel je pijn in je onderrug, in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Een vorm van lage rugpijn is spit. Dit kan in één keer in je rug schieten, waardoor het lijkt of je rug op ‘slot' zit en niet meer kan bewegen.

Meer info over rugpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is er in verschillende soorten en maten. Misschien heb jij er bijna wekelijks last van en is de pijn stevig en langdurig. Bij een ander is het af en toe licht aanwezig. Hoofdpijn verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van het moment.

Meer info over hoofdpijn

Migraine

Een extreme vorm van spanningshoofdpijn is migraine. Daarbij is er ook sprake van vaatvernauwing, gevolgd door een vaatverwijding. Er komt een keten van kleine ontstekingen op gang die de zenuwen in de vliezen rond de hersenen nog meer prikkelen.

Meer info over migraine

Griep en koorts

Bij griep kun je een bonzende hoofdpijn, hoge koorts (die kan oplopen tot 40 of zelfs 41 graden Celsius) en spierpijn over je hele lichaam voelen. Daarbij kun je ook nog last hebben van keelpijn, droge hoest, algehele malaise, koude rillingen en vermoeidheid.

Meer info over griep en koorts

Kiespijn

Kies- of tandpijn krijg je meestal wanneer er een gaatje ontstaat en er een zenuw bloot komt te liggen, die door het binnendringen van bacteriën ook nog ontstoken kan raken. Ook nog niet doorgebroken verstandskiezen kunnen veel last veroorzaken.

Meer info over kiespijn

Spierpijn

De typische spierpijn na het sporten of andere zware inspanning, komt vaak door overbelasting van spieren die je een tijdje minder hebt gebruikt.

Meer info over spierpijn

Gewrichtspijn

Gewrichten zijn de verbindingen tussen twee botten. Ze zorgen ervoor dat je lichaam soepel kan bewegen: bijvoorbeeld dat je je armen en benen kunt buigen en strekken. Bij gewrichtspijn voelen je gewrichten stram aan, kun je je moeilijk bewegen en doet elke beweging pijn.

Meer info over gewrichtspijn

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn is een pijn die veel vrouwen, als zij er last van hebben, direct herkennen. Sommigen hebben door de menstruatie elke maand weer last van buikpijn en buikkrampen. Daar kunnen ook andere klachten bijkomen, zoals misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en rugpijn.

Meer info over menstruatiepijn