Pijnstiller Infocentrum

Paracetamol

Paracetamol is al ruim een halve eeuw verkrijgbaar in Nederland en de meest populaire pijnstiller. Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal wordt doorgegeven aan de hersenen. Binnen een half uur na inname merk je dat de pijn afneemt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Paracetamol

Bij welke pijn?

Paracetamol kan bij verschillende soorten pijn worden gebruikt. Bij juist gebruik is paracetamol een pijnstiller met minimale bijwerkingen die vaak als eerste wordt geadviseerd.

Paracetamol kan worden gebruikt bij o.a. rugpijn, hoofdpijn, koorts/griep, spierpijn of gewrichtspijn, menstruatiepijn en nek- of schouderpijn.

Hoe te gebruiken?

Paracetamol is onder verschillende merknamen verkrijgbaar in onder andere tablet, bruistablet, zetpil, drank, smelttablet of poeder (eventueel op recept). Paracetamol is tevens verkrijgbaar met coffeine. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect van paracetamol en werkt opwekkend.
Vraag eventueel je drogist of apotheker om advies welke toedieningsvorm en dosering het meest geschikt voor je is.

Hoe lang?

Gebruik je paracetamol langer dan 14 dagen achtereen en houden je klachten aan, raadpleeg dan je huisarts.

Dosering volwassenen

Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller gebruikt. De maximale dosis paracetamol per etmaal voor gezonde volwassenen is 6 x 500 mg voor de tabletten. Voor zetpillen geldt maximaal 3-4 x 500–1000 mg. Er dient een periode van minimaal 3-4 uur tussen de doseringen in te zitten.

Paracetamol bij kinderen

Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf drie maanden.
Let op! De dosering voor kinderen (vanaf drie maanden) is vaak lager dan bij volwassenen. Lees de bijsluiter van het geneesmiddel voor de juiste dosering.

Combinatie met andere geneesmiddelen

Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers die paracetamol bevatten. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol. Als je deze middelen naast elkaar gebruikt heb je kans te veel paracetamol binnen te krijgen. Controleer altijd de samenstelling van middelen zonder recept.

Bijwerkingen

Bij normaal gebruik kent paracetamol nauwelijks bijwerkingen. Het innemen van enkele malen de dagdosis kan wel ernstige schade aan de lever veroorzaken. Alcoholisten mogen er niet meer dan twee gram per dag van gebruiken.

Paracetamol en alcohol

Chronisch alcoholisten hebben door paracetamol kans op extra belasting van de lever.

Tijdens zwangerschap

Je kunt paracetamol in beperkte mate gebruiken. Overleg dit altijd wel even met je arts.
Tijdens de zwangerschap mag paracetamol niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag worden ingenomen. Vraag je arts of apotheker om advies hoe je paracetamol veilig tijdens de zwangerschap kunt gebruiken.

Tijdens borstvoeding

Je kunt paracetamol in beperkte mate gebruiken. Dit medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht, maar is in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd veilig voor de baby. Als je paracetamol langer nodig hebt en je wilt borstvoeding geven, overleg dan met je arts of apotheker.