Pijnstiller Infocentrum

Diclofenac

Diclofenac behoort tot de pijnstillergroep NSAID's: het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Deze pijnstiller verhindert dat het pijnsignaal wordt doorgegeven. Diclofenac wordt gebruikt als pijnstiller en als ontstekingsremmer, voornamelijk bij aandoeningen zoals artritis.

Diclofenac

Bij welke pijn?

Diclofenac behoort tot de pijnstillergroep NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Bij niet-bacteriële infecties is een NSAID zoals diclofenac bijzonder geschikt vanwege de ontstekingsremmende en koortsverlagende werking. NSAID's hebben tevens een krachtiger pijnstillend effect dan bijvoorbeeld paracetamol.

Diclofenac kan worden gebruikt bij onder andere gewrichtspijn, nek- of schouderpijn, rugpijn en kiespijn. Deze pijnstiller wordt vaak gebruikt bij artritis, vanwege de ontstekingsremmende werking. Diclofenac is met name te gebruiken bij pijn waarbij paracetamol onvoldoende verlichting biedt en sprake is van een ontsteking.

Hoe te gebruiken?

Diclofenac is onder verschillende merknamen en in verschillende doseringen verkrijgbaar, meestal in 12,5 of 25 mg. Diclofenac is verkrijgbaar in onder andere gewone en omhulde tabletten, tabletten met vertraagde afgifte of zetpillen (eventueel op recept). Vraag je drogist of apotheker om advies welke toedieningsvorm en dosering het meest geschikt is voor jou. Lees ook altijd eerst de bijsluiter.
Je kunt tevens een maagbeschermer gebruiken om maagklachten door het gebruik van diclofenac te voorkomen. 

Hoe lang?

Gebruik diclofenac niet langer dan 5 dagen achtereen. Houden je klachten aan, raadpleeg dan je huisarts.

Dosering volwassenen

Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller gebruikt.
De maximale dosering diclofenac voor volwassenen is 150 mg per dag (24 uur).

Diclofenac bij kinderen

Diclofenac is alleen geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.
Let op! De dosering voor kinderen vanaf 14 jaar en of ouderen (>65 jaar) is vaak lager dan bij volwassenen. Lees het etiket/de bijsluiter van het betreffende geneesmiddel voor de juiste dosering.

Combinatie met andere geneesmiddelen

Deze pijnstiller heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. Onder andere met andere NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers) zoals ibuprofen en naproxen.

Maar ook bijvoorbeeld met receptgeneesmiddelen zoals enkele bloedverdunners, antistollingsmiddelen zoals acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium, methotrexaat, bètablokkers, lithium, antidepressiva en onder andere plasmiddelen. Gebruik je andere medicatie en wil je daarnaast ook diclofenac gebruiken, raadpleeg dan je huisarts of apotheker voor advies.

Niet gebruiken

Mensen die eerder last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen in hun maag en darmen. Ook voor mensen met bekende hartklachten of mensen die een beroerte hebben gehad, of denken daarvoor tot een risicogroep te behoren, is het verstandig voor gebruik met een arts te overleggen. Patiënten die lijden aan ernstig hartfalen mogen deze pijnstiller niet gebruiken.

Diclofenac en alcohol

In het algemeen zal een glas wijn of een glas bier geen problemen geven in combinatie met acetylsalicylzuur. Maar, net als alcohol, kan diclofenac de maag irriteren. Hierdoor kun je eerder last krijgen van je maag.

Tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je deze pijnstiller niet gebruiken. De kans op bijwerkingen bij de baby is te groot.
Overleg met je arts als je een NSAID pijnstiller zoals diclofenac tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap wilt gebruiken of wanneer je zwanger wilt worden. Je hebt door het gebruik van deze pijnstiller iets meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. Gebruik deze pijnstiller daarom alleen na overleg met je arts.

Tijdens borstvoeding

Je kunt deze pijnstiller niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Diclofenac komt in zeer geringe mate in de moedermelk terecht. Alleen in overleg met de arts kan diclofenac gebruikt worden.