Pijnstiller Infocentrum

Ouderen

Ouderen boven 65 jaar worden vaker geconfronteerd met pijn. Vaak ligt de pijn niet in één, maar in meerdere oorzaken. Net als bij kinderen is het extra van belang dat pijnstillers op de juiste wijze en volgens de juiste dosering worden ingenomen. Zeker als sprake is van een combinatie van verschillende geneesmiddelen. Dit kan namelijk negatieve interacties veroorzaken.

Ouderen

Pijnstillers bij ouderen 

De werking van pijnstillers bij ouderen is anders dan bij jonge mensen. Dat komt onder andere doordat ouderen een andere vochtbalans hebben, de afbraaksnelheid van giftige stoffen langzamer verloopt en de nieren bijvoorbeeld minder goed werken. Het kan daarom zijn dat de dosering van bepaalde vrij verkrijgbare pijnstillers bij ouderen boven 65 jaar lager is dan bij jongere mensen. Het is belangrijk altijd eerst de gebruiksaanwijzing te lezen voor het gebruik van pijnstillers.

Als het om chronische pijn gaat, raadpleeg dan altijd de huisarts. In het algemeen is het verstandiger om niet pas pijnstillers te gebruiken als de pijn al te erg is, maar om systematisch een pijnstiller te nemen. Zo krijgt iemand niet te veel op één dag binnen. Als paracetamol onvoldoende effect heeft, kan een pijnstiller met een langdurige werking, zoals naproxen overwogen worden. Naproxen heeft een krachtiger pijnstillend effect dan paracetamol en werkt tevens langer dan paracetamol en ibuprofen.

Nogmaals, lees áltijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller gebruikt. Ken je ouderen in je directe omgeving, die regelmatig pijnstillers gebruiken en moeite hebben met het lezen van de bijsluiter? Lees de bijsluiter dan samen door of vraag advies aan de apotheker of huisarts.