Pijnstiller Infocentrum

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers zijn medicijnen die, zoals de naam al zegt, het effect van een ontsteking verminderen. Sommige pijnstillers zijn ook ontstekingsremmers.

Ontstekingsremmers

Soorten ontstekingsremmers

Er bestaan verschillende soorten ontstekingsremmers: de zogenaamde steroïde en niet-steroïde. Steroïde ontstekingsremmers zijn medicijnen die lijken op hormonen in ons lichaam. Een voorbeeld van zo’n ontstekingsremmer is prednison.
Pijnstillers vallen onder de niet-steroïde ontstekingsremmers en worden daarom ook NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) genoemd. De pijnstillers in deze groep zijn:

De meeste bekende pijnstiller, paracetamol, heeft dus geen ontstekingsremmende werking!

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buitenaf, zoals bacteriën of virussen. De plek van de ontsteking voelt vaak warm aan en kan rood, pijnlijk of gezwollen zijn. Als er geen sprake is van een infectie, noemen we dat een ‘steriele‘ ontsteking. Zo’n ontsteking kan ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen acute en chronische ontstekingen. Acute ontstekingen zijn vaak pijnlijk, maar duren meestal maar kort. Chronische ontstekingen zijn doorgaans iets minder heftig, maar houden wel langer aan of zijn zelfs blijvend.

Behandeling van een ontsteking

De behandeling van een ontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Is een virus de oorzaak, dan moet het lichaam het zelf oplossen. Is een bacterie de boosdoener, zoals bij een longontsteking, dan zal je arts een antibioticum voorschrijven. Is er sprake van een ‘steriele’ ontsteking, dan kun je een NSAID gebruiken. Deze vermindert de pijnklachten en werkt gelijk ontstekingsremmend. Houdt de pijn lang aan of is deze erg heftig, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan. Die kan een andere ontstekingsremmer voorschrijven of kijken of toch een andere oorzaak voor je klachten is.