Pijnstiller Infocentrum

Verkoudheid bij kinderen

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verkoudheid wordt door verschillende virussen veroorzaakt, maar meestal door rhinovirussen. Verkoudheid verspreidt zich met name wanneer de handen in aanraking komen met besmette druppels en deze de mond, neus of ogen aanraken.

Verkoudheid bij kinderen

Verkoudheid is het meest besmettelijk in de eerste 2 dagen nadat de symptomen zich ontwikkelen. Afkoeling veroorzaakt geen verkoudheid en vergroot iemands gevoeligheid voor een infectie niet. Omdat kleine kinderen nog weinig met verkoudheidsvirussen in aanraking zijn gekomen, hebben ze nog maar tegen weinig virussen weerstand opgebouwd. Daardoor kunnen kinderen gemakkelijk wel tien keer per jaar verkouden worden.

Pijnstillers bij verkoudheid
Pijnstillers zijn in principe tijdens een verkoudheid niet nodig. De verkoudheid van je kind geneest vanzelf. Je kunt wel producten bij de drogisterij of apotheek kopen om je kind tijdens een verkoudheid vrijer te kunnen laten ademen.

Mocht je kind koorts krijgen tijdens een verkoudheid, dan kan paracetamol speciaal voor kinderen een koortsverlagend effect hebben. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt. Houdt de koorts langer dan drie dagen aan of maak je je zorgen over de situatie van je kind, raadpleeg dan je huisarts.