Pijnstiller Infocentrum

Tandjes

Baby’s krijgen in het algemeen tussen de vijf en negen maanden de eerste (snij)tandjes. Het kan ook voorkomen dat dit het eerder of later gebeurt. De onderste twee tandjes komen vaak als eerste door gevolgd door de twee middelste tandjes boven. Bij baby’s van negen maanden zijn vaak alle acht snijtandjes doorgekomen.

Tandjes

Het doorkomen van tandjes kan pijn geven. Je baby kan hierdoor een beetje van streek zijn. Je kindje kan hierdoor wat vaker huilen en extra speeksel aanmaken. Sommige baby’s krijgen last van luieruitslag wanneer de tandjes doorkomen. De pijn van doorkomende tandjes kun je verlichten door met een schone vinger zachtjes over de plek te wrijven waar het tandje doorkomt. Je kunt hier eventueel ook de bolle kant van een theelepeltje voor gebruiken. Ook een bijtring kan helpen. Baby’s vinden het ook fijn om gewoon getroost te worden.

Pijnstillers
Mocht wrijven over het tandvlees of een bijtring niet genoeg helpen om de pijn te verminderen: kinderen vanaf drie maanden mogen wel af en toe een paracetamol speciaal voor kinderen gebruiken. Vraag de apotheek of de drogist naar de juiste dosering. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt.