Pijnstiller Infocentrum

Koorts bij kinderen

De normale lichaamstemperatuur van een kind is 37 graden. Kinderen hebben koorts wanneer hun lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts is geen ziekte maar een signaal. Wanneer je kind koorts heeft kan het een infectie of griepje onder de leden hebben. 

Koorts bij kinderen

Koorts (tot 39 graden) kan op zich geen kwaad en hoeft niet direct behandeld te worden. Koorts is wel een signaal, bijvoorbeeld omdat je kind een virus onder de leden heeft. Een verhoogde temperatuur bij met name een jong kind kan ook ontstaan omdat het kindje zich te druk heeft gemaakt. Kinderen tussen de nul en vier jaar hebben relatief vaak koorts omdat hun lichaamstemperatuur snel kan stijgen.

Wat kun je doen als je kind koorts heeft?
Wanneer de koorts lager is dan 39 graden hoeft de koorts niet direct door de huisarts behandeld te worden. Zorg wel dat je kind voldoende blijft drinken en dat de ruimte waar je kind verblijft niet te warm is. Neem contact op met de huisarts als de koorts hoger wordt, langer dan drie dagen aanhoudt of je kind jonger dan drie maanden is. Heb je het idee dat je kind versuft is of erg weinig drinkt, huiduitslag krijgt of zieker wordt dan is het ook verstandig om je huisarts te raadplegen. Doe dit ook als je je zorgen maakt over de situatie. 

Koortsstuip
Kinderen vanaf zes maanden tot vijf jaar kunnen bij koorts een koortsstuip krijgen. Hierbij treden plotseling heftige schokken  aan beide armen en benen op. Dit kan enkele tot 15 minuten duren. Normaal gesproken gaat een koortsstuip vanzelf over. Desalniettemin kan het voor ouders angstig zijn om mee te maken. Bij een koortsstuip kun je je kind het beste op de zij leggen, met het hoofd naar beneden. Een koortsstuip leidt niet tot beschadiging van de hersenen en is geen epeleptische aanval. Neem wel contact op met je huisarts wanneer je kind een koortsstuip heeft.

Pijnstillers bij koorts
Bij koorts kan een pijnstiller met paracetamol speciaal voor kinderen een koortsverlagend effect hebben. Paracetamol is o.a. in tabletvorm of in vloeibare vorm verkrijgbaar. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt.

Wanneer je kind zeer hoge koorts heeft of de koorts langer dan drie dagen aanhoudt, neem dan contact op met je huisarts.