Pijnstiller Infocentrum

Hoofdpijn bij kinderen

Uit onderzoek* van NIPO blijkt dat twee op de drie kinderen weleens last heeft van hoofdpijn. Vaak gaat het daarbij om klachten die maar enkele keren per jaar voorkomen en die na even slapen vaak over zijn. Toch heeft bijna 1 op de tien kinderen last van ernstige hoofdpijn, die minimaal twee keer per maand voorkomt.

Hoofdpijn bij kinderen

Bijna 1 op de 10 kinderen heeft last van ernstige hoofdpijn die minimaal twee keer per maand voorkomt en die het dagelijkse functioneren beïnvloedt. Volgens ouders komt hoofdpijn bij kinderen voornamelijk door spanning, stress en drukte. Ook komt bij kinderen migraine voor, waarbij je kind veel last kan hebben van overgevoeligheid voor licht of geluid, misselijkheid of braken.

Kinderen die af en toe last hebben van hoofdpijn kunnen dit vaak oplossen door wat rust te nemen en/of door te slapen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de kinderen in de leeftijd 11 tot 16 jaar een pijnstiller neemt, ongeacht het soort hoofdpijn. Het zijn vaak ouders die deze pijnstillers voor de kinderen kopen (82%). Als kinderen aangeven dat zij hoofdpijn hebben, is het van belang de klachten serieus te nemen. Kinderen dwingen ermee door te lopen, kan de pijn verergeren.

Pijnstillers bij hoofdpijn
Je kunt je kind bij hoofdpijn paracetamol geven. Vanaf 12 jaar kunnen ook pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of acetylsalicylzuur verlichting bieden. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt. Met vragen over de juiste dosering kun je ook bij je apotheek of drogist terecht.

Houdt de pijn langer dan 14 dagen aan? Vraag dan je huisarts om advies.

*Bron: www.medischcontact.artsennet.nl