Pijnstiller Infocentrum

Groeipijn

Kinderen kunnen last hebben van groeipijn in hun lichaam, met name tijdens een groeispurt. Groeipijn komt vaak ’s nachts voor omdat kinderen juist ’s nachts het hardst groeien. De pijn is onschuldig, maar je kind kan er wel last van hebben.

Groeipijn

Het groeien gebeurt in spurts, vandaar dat de pijn ook niet altijd even sterk aanwezig is. Als een kind per jaar acht centimeter groeit, betekent dit niet dat dit elke nacht hetzelfde is. Tijdens de groeispurts (die vaak 's nachts plaatsvinden) groeien kinderen namelijk het snelst. De pijn die daardoor kan ontstaan is met name diep in de benen te voelen: meestal rond de knieën, scheen- of dijbenen en kuiten. Ook kan pijn in de armen ontstaan. Kinderen hebben niet alleen last van pijn tijdens groeispurten in de puberteit. Groeipijn kan al ontstaan vanaf drie jaar.

Pijnstillers bij groeipijn
Je kunt je kind paracetamol speciaal voor kinderen geven als de groeipijn te intens is voor je kind. Vanaf 12 jaar kunnen ook pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of acetylsalicylzuur verlichting bieden. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt. Met vragen over de juiste dosering kun je ook bij je apotheek of drogist terecht.

Houdt de pijn langer dan 14 dagen aan? Vraag dan je huisarts om advies.