Pijnstiller Infocentrum

Griep bij kinderen

Kinderen kunnen goed ziek worden van griep. Griep wordt, net als bij volwassenen, veroorzaakt door een virus. Er zijn talloze griepvirussen in omloop, elk met een specifiek ziektepatroon. Vrijwel altijd gaat griep gepaard met koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en een algeheel malaisegevoel.

Griep bij kinderen

Griep is niet hetzelfde als een verkoudheid. Volledig herstel kan echter wel enkele weken in beslag nemen. Griep zorgt doorgaans niet voor vervelende complicaties, maar soms ontstaat ook vanuit griep een bacteriële infectie, met name een longontsteking.

Meestal is griep binnen tien dagen over. Kinderen onder twee jaar behoren tot een risicogroep. Wanneer je griep vermoedt, neem dan contact op met je huisarts.  Ook wanneer je kind hoge koorts heeft, suf is of een abnormaal snelle ademhaling heeft. 

Pijnstillers bij griep
Griep kan gepaard gaan met hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. In zo'n geval kan een pijnstiller met paracetamol speciaal voor kinderen een pijnstillend effect hebben. Bij griep kan een kind ook koorts krijgen. Mocht je kind koorts hebben, dan kan een pijnstiller met paracetamol speciaal voor kinderen ook een koortsverlagend effect hebben. Paracetamol is o.a. in tabletvorm, zetpil of in vloeibare vorm verkrijgbaar. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je een pijnstiller voor je kind gebruikt.

Kinderen onder twee jaar behoren tot een risicogroep. Wanneer je griep vermoedt of je kind zeer hoge koorts heeft, neem dan contact op met je huisarts.