Pijnstiller Infocentrum

Kinderen

Wanneer je kind pijn heeft, kun je het beste pijnstillers speciaal voor kinderen gebruiken. Het doormidden breken van pijnstillers voor volwassenen is onverstandig omdat het namelijk niet altijd mogelijk is om de hoeveelheid werkzame stof(fen) goed te doseren. Lees hieronder over veelvoorkomende pijnen bij kinderen en wat je kunt doen om de pijn te verzachten.

Kinderen

Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid bij je kind wordt door verschillende virussen veroorzaakt, maar meestal door rhinovirussen.

Verkoudheid bij kinderen

Griep

Kinderen kunnen goed ziek worden van griep. Griep wordt, net als bij volwassenen, veroorzaakt door een virus. Griep gaat vrijwel altijd gepaard met koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, hoesten en een algeheel malaisegevoel.

Griep bij kinderen

Koorts

De normale lichaamstemperatuur van een kind is 37 graden. Kinderen hebben koorts wanneer hun lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts is geen ziekte maar een signaal.

Koorts bij kinderen

Hoofdpijn

Uit onderzoek van NIPO blijkt dat twee op de drie kinderen weleens last heeft van hoofdpijn. Vaak gaat het om klachten die maar enkele keren per jaar voorkomen en die na even slapen vaak over zijn.

Hoofdpijn bij kinderen

Doorkomende tandjes

Baby’s krijgen in het algemeen tussen de vijf en negen maanden de eerste (snij)tandjes. Het kan ook voorkomen dat dit eerder of later gebeurt. Het doorkomen van de tandjes kan irritatie, pijn of koorts bij je baby veroorzaken.

Doorkomende tandjes

Groeipijn

Kinderen kunnen last hebben van groeipijn in hun lichaam. Groeipijn komt met name voor tijdens de groeispurt. Niet alleen tijdens de puberteit. Groeipijn kan al ontstaan vanaf drie jaar.

Groeipijn bij kinderen

Inentingen

Vaccinaties moeten besmettelijke ziekten zoals rodehond, mazelen of de bof verminderen of zelfs uitroeien. De overheid zorgt er met het Rijksvaccincatieprogramma voor dat alle kinderen in Nederland inentingen tegen deze ziekten krijgen. Vaccinaties kunnen pijn en koorts veroorzaken.

Inentingen