Pijnstiller Infocentrum

Veel gestelde vragen

Het combineren van verschillende pijnstillers met een ander actief ingrediënt kan schadelijk voor je zijn. Raadpleeg altijd een arts als je verschillende geneesmiddelen naast elkaar wil gebruiken.

Sommige tabletten hebben een breukstreep waarmee je de tablet makkelijker kan breken voor een lagere dosering. In de bijsluiter van sommige pijnstillers wordt uitdrukkelijk vermeld dat de tabletten niet mogen worden doorgesneden. Als je hierover niets in de bijsluiter leest, kunnen de tabletten wel gewoon in stukjes worden gesneden.

Neem je vertrouwde pijnstiller mee op vakantie. Niet alle merken zijn overal ter wereld verkrijgbaar. In dat geval kun je je vertrouwde merk vantevoren bij de drogist of apotheek kopen. Gebruik je nooit pijnstillers, maar wil je voor de zekerheid iets meenemen op vakantie? In dat geval kun je je drogist of apotheek vragen om advies.

Pijnstillers kunnen een kater niet voorkomen. Wel kun je de volgende ochtend een pijnstiller nemen ter verlichting van de hoofdpijn, die met een kater gepaard gaat. Voldoende water drinken voor je gaat slapen kan wel helpen, omdat dit de hoeveelheid alcohol verdunt waardoor het sneller via de blaas afgevoerd wordt.

Er bestaan pijnstillers die naast paracetamol coffeïne bevatten. De coffeïne heeft een opwekkend effect.

Je kunt een bruistablet ook oplossen in een glas prik. Houd er wel rekening mee dat dit een extra bruisend effect geeft, waardoor de vloeistof over de rand van het glas kan spoelen.

Ja, de meeste pijnstillers hebben geen invloed op de rijvaardigheid. In enkele gevallen kan bij het gebruik van pijnstillers duizeligheid optreden. Als je dat merkt, kun je de auto beter even laten staan.

Neem geen acetylsalicylzuur in kort voor of kort na gebruik van alcohol. Bedenk dat én alcohol én acetylsalicylzuur je bloed verdunnen. Een pijnstiller als ibuprofen zou je eventueel kunnen gebruiken, maar wees daar voorzichtig en matig mee.  Lees altijd zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik. Chronisch alcoholisten hebben door paracetamol kans op extra belasting van de lever.

Controleer regelmatig de geneesmiddelen in je medicijnkastje op de uiterste houdbaarheidsdatum. Als deze is overschreden, mag je de geneesmiddelen namelijk niet meer gebruiken omdat de werking niet meer gegarandeerd kan worden. Je kunt geneesmiddelen, die over de datum zijn, inleveren bij de apotheek.