Pijnstiller Infocentrum

Veel gestelde vragen

Het combineren van verschillende pijnstillers met een ander actief ingrediënt kan schadelijk voor je zijn. Raadpleeg altijd een arts als je verschillende geneesmiddelen naast elkaar wil gebruiken.
Sommige tabletten hebben een breukstreep waarmee je de tablet makkelijker kan breken voor een lagere dosering. In de bijsluiter van sommige pijnstillers wordt uitdrukkelijk vermeld dat de tabletten niet mogen worden doorgesneden. Als je hierover niets in de bijsluiter leest, kunnen de tabletten wel gewoon in stukjes worden gesneden.
Neem je vertrouwde pijnstiller mee op vakantie. Niet alle merken zijn overal ter wereld verkrijgbaar. In dat geval kun je je vertrouwde merk vantevoren bij de drogist of apotheek kopen. Gebruik je nooit pijnstillers, maar wil je voor de zekerheid iets meenemen op vakantie? In dat geval kun je je drogist of apotheek vragen om advies.
Pijnstillers kunnen een kater niet voorkomen. Wel kun je de volgende ochtend een pijnstiller nemen ter verlichting van de hoofdpijn, die met een kater gepaard gaat. Voldoende water drinken voor je gaat slapen kan wel helpen, omdat dit de hoeveelheid alcohol verdunt waardoor het sneller via de blaas afgevoerd wordt.

Er bestaan pijnstillers die naast paracetamol coffeïne bevatten. De coffeïne heeft een opwekkend effect.

Je kunt een bruistablet ook oplossen in een glas prik. Houd er wel rekening mee dat dit een extra bruisend effect geeft, waardoor de vloeistof over de rand van het glas kan spoelen.
Ja, de meeste pijnstillers hebben geen invloed op de rijvaardigheid. In enkele gevallen kan bij het gebruik van pijnstillers duizeligheid optreden. Als je dat merkt, kun je de auto beter even laten staan.

Neem geen acetylsalicylzuur in kort voor of kort na gebruik van alcohol. Bedenk dat én alcohol én acetylsalicylzuur je bloed verdunnen. Een pijnstiller als ibuprofen zou je eventueel kunnen gebruiken, maar wees daar voorzichtig en matig mee.  Lees altijd zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik. Chronisch alcoholisten hebben door paracetamol kans op extra belasting van de lever.

Controleer regelmatig de geneesmiddelen in je medicijnkastje op de uiterste houdbaarheidsdatum. Als deze is overschreden, mag je de geneesmiddelen namelijk niet meer gebruiken omdat de werking niet meer gegarandeerd kan worden. Je kunt geneesmiddelen, die over de datum zijn, inleveren bij de apotheek.
Op de bijsluiter staat vermeld hoeveel pijnstiller je per dag mag gebruiken. Gemiddeld kun je twee tot vier keer per dag een pijnstiller nemen. Het aantal tabletten per dag is afhankelijk van de dosering en het type pijnstiller, maar varieert tussen de één en acht tabletten per dag. Neem nooit meer pijnstillers dan op de bijsluiter vermeld staat. Teveel paracetamol is bijvoorbeeld niet goed voor je lever.
De duur van de werking van een pijnstiller is afhankelijk van de werkzame stof die gebruikt wordt. Sommige werkzame stoffen zijn langer in het bloed aanwezig, waardoor ze langer kunnen werken. Naproxen werkt bijvoorbeeld langer dan ibuprofen of paracetamol.
Paracetamol kent weinig bijwerkingen, maar NSAID’s (zoals ibuprofen of aspirine) kunnen bij langdurig gebruik maagklachten geven. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als pijnklachten langer dan 10 dagen aanhouden. Bijwerkingen verschillen dus per pijnstiller. In de bijsluiter staat altijd vermeld wat mogelijke bijwerkingen zijn. Lees deze daarom altijd goed door voor je een pijnstiller gebruikt.
Pijnstillers zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: tabletten, bruistabletten, zetpillen en in vloeibare vorm (suspensie). De werking is in alle verschillende vormen even goed. Als je kind moeite heeft met slikken is een bruistablet een uitkomst. Makkelijk in te nemen én je kind krijgt meteen extra vocht binnen. Dat is, zeker als er sprake is van koorts, een hele prettige bijkomstigheid. Bij baby’s en kleine kinderen zijn zetpillen ook een goede optie. Vooral bij misselijkheid en braken: je weet dan zeker dat de pijnstiller toch zijn werk doet. Tip: bevochtig de zetpil met water, om deze makkelijker in te brengen. Vloeibare pijnstillers hebben een aantrekkelijke smaak, waardoor het innemen beter gaat. Heb je alleen tabletten in huis? Dan kun je ze in kleine stukjes breken of oplossen in water. De werking wordt hierdoor niet beïnvloed. Let er wel op dat je de juiste dosering aan je kind geeft. Die staat vermeld in de bijsluiter.
Probeer te bewegen, dat is belangrijk om spieren soepel te houden en draagt bij aan het herstel. Is bewegen te pijnlijk, neem dan een langwerkende pijnstiller. Je hebt dan langere tijd minder pijn in je onderrug, zodat je kunt blijven bewegen.
Dit verschilt per pijnstiller. Voor pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, kun je het beste een arts raadplegen wanneer de pijn langer aanhoud dan 5 dagen.
Pijnstillers die je huisarts voorschrijft zijn meestal zwaarder dan de pijnstillers die je koopt bij de apotheek of drogist. Maar dat hoeft niet, het hangt vooral af van je klachten. Afhankelijk van het soort pijn en de ernst ervan maakt je huisarts een keuze.

Ja, als je gezond bent zijn pijnstillers veilig bij normaal gebruik. Lees echter wel altijd zorgvuldig de bijsluiter en neem niet meer dan de aanbevolen dosering.

In sommige gevallen moet je wel voorzichtig zijn met het gebruik van zogenaamde NSAID’s (zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen). Heb je hartklachten of een beroerte gehad, of behoor je tot een risicogroep, overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je een pijnstiller gebruikt. Wanneer je toch een NSAID gebruikt , kies dan voor naproxen die het hart het minst belast.

Lijd je aan ernstig hartfalen, dan mag je deze pijnstillers niet gebruiken.

Ja, pijnstillers mag je meenemen in het vliegtuig. Het is wel verstandig om ze in een apart tasje mee te nemen. ‘Grote’ handbagage wordt soms alsnog in het vrachtruim vervoerd als de bagagevakken in het vliegtuig vol zijn. Dus dan kun je er niet bij.

Gebruik je ook andere medicijnen, vraag dan een medische verklaring aan je arts om problemen bij de douane te voorkomen.

Pijn is een waarschuwing dat er iets mis is in je lichaam. En daarom onderneem je actie! Je doet rustig aan, gaat naar een arts of neemt een pijnstiller. Want je wil af van de pijn. Een pijnstiller neemt de pijnprikkel weg. Sommige pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s, werken ook ontstekingsremmend. Deze pijnstillers remmen de vorming van bepaalde stoffen (prostaglandines) die betrokken zijn bij pijn of koorts. Waarschijnlijk remt paracetamol ook de vorming van deze stoffen in de hersenen, maar de werking van deze pijnstiller is nog niet helemaal duidelijk.

 

Meer informatie over de werking van pijnstillers vind je op de website zelfzorg.

Op een bijsluiter staat:

  • waarvoor een pijnstiller gebruikt kan worden
  • welke stoffen er in de pijnstiller zitten
  • voor wie de pijnstiller bedoeld is
  • hoeveel en hoe vaak je de pijnstiller mag innemen
  • hoe en wanneer je de pijnstiller moet innemen
  • wat mogelijke bijwerkingen zijn
  • wanneer je de pijnstiller niet mag innemen (bijv. in combinatie met andere medicijnen of bij ziekte of zwangerschap)

Lees de bijsluiter altijd zorgvuldig door! Staan er moeilijke woorden in een bijsluiter dan kun je die opzoeken in het bijsluiterwoordenboek.

 

Meer informatie over bijsluiters vind je op de website van het College ter beoordeling van geneesmiddelen.